^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

W poszukiwaniu dobrej odmiany ziemniaków

ziemniaki

 W poszukiwaniu dobrej odmiany ziemniaków.

Istotnym źródłem pozyskiwania informacji dla wielu rolników są targi i wystawy rolnicze - tak napisałem rok temu. W tym roku Pan Franciszek Mateja z Lędzin, zakupił odmianę ziemniaków Erika w firmie którą odwiedziliśmy na targach – odmianę poleconą przez przedstawiciela firmy nasiennej.

Kwalifikowane sadzeniaki ziemniaków odmiany Erika posadzono dość późno bo 28.04.2018 r. na polu o powierzchni 0,30 ha w rozstawie rzędów 70 cm. Gleba klasy IVa - średnie zawartości składników mineralnych oraz odczyn pH 6,1. W bezpośrednim sąsiedztwie, tydzień wcześniej posadzono dwie odmiany ziemniaków w tym tradycyjnie uprawianą odmianę. Wschody nowej odmiany Erika były wyrównane. Od początku wegetacji odmiana Erika wyglądała imponująco – rośliny były niskie, silne, pędy zdrowe, stojące. W uprawie pojawiła się stonka a pod koniec wegetacji zaraza ziemniaczana oraz parch zwykły - jednak patogeny te zaatakowały odmianę Erika w ostatniej kolejności, były w znikomej ilości w stosunku do części pola obsadzonego tradycyjną odmianą. Zbiór wykonano 2 października 2018 r. - zebrano 420 q/ha bulw ziemniaków odmiany Erika. Był to plon większy o około 33% od tradycyjnie uprawianej odmiany. Zabiegi agrotechniczne przedstawiono w tabeli poniżej.

Czy będziemy sadzić odmianę Erika w kolejnym roku, jeszcze nie wiemy. Być może podpowiedzią jest fakt, iż na stronach firmy nasiennej odmiana ziemniaków Erika nie figuruje na liście odmian sprzedawanych na 2019 rok. Żona Franciszka twierdzi, że odmiana Erika posiada bardzo dobre cechy kulinarne w tym dobry smak ale domownicy są przyzwyczajeni do smaku innej odmiany.

Opis odmiany Erika według firmy nasiennej.

Cytat - Erika to wczesna odmiana jadalna z sałatkowym typem kulinarnym. Atrakcyjny wygląd i kształt bulw oraz doskonały smak sprawia że jest to idealna odmiana do mycia i pakowania na supermarkety. Może być uprawiana dosłownie na każdym typie gleby, dobra odporność na parcha.

Charakterystyka:

Grupa wczesności - bardzo wczesna (8)
Cechy kulinarne - typ konsumpcyjny A, zawartość skrobi (12,3%)

Potencjał plonowania - dobry (7)

Kształt bulw – owalno-podłużny

Kolor skórki i miąższu - żółty

Kolor kwiatów - biały

Odporności:

Mątwik ziemniaczany - RO1/4; RO2/3; PA2/3  
Parch zwykły - 7,0 
Zaraza ziemniaka - bulwy 4,0 
Wirus - Yn: wysoka odporność (8,0); Yntn dobra (7,0); TRV średnia (5)

Zabiegi agrotechniczne na polu demonstracyjnym:

Wyszczególnienie Termin wykonania Nazwa i dawka kg/ha
Nawożenie przedsiewne: wiosna 2018 r. obornik = 35000
  sól potasowa = 150
  fosforan amonowy = 250
  mocznik= 200
Sadzenie 28.04.2018 r. ilość = 3000
Nawożenie pogłówne: dolistne czerwiec Fortis = 5x2
Zabiegi ochrony: Herbicydy maj Sencor, Titus
  Fungicydy czerwiec, lipiec, sierpień Ridomil Gold, Galben, Curzate
  Insektycydy lipiec, sierpień Mospilan, Proteus, Actara
Zbiór 02.10.2018 r. plon 420 q/ha
............................................. ..................................... ................................................

erika08.06

 

 

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com