^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

28 lipca w chorzowskim Parku Etnograficznym odbył się finał regionalny konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Organizatorem centralnym konkursu odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze związkami województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finału konkursu w naszym regionie jest Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego. Do udziału w tegorocznej edycji konkursu zakwalifikowano 59 produktów oraz 9 zespołów w części gastronomicznej. Komisje konkursowe przyznały wiele nagród równorzędnych i wyróżnień. Trzy produkty i dwie potrawy otrzymały nominacje do nagrody „Perła 2019”. Wręczane nastąpi tradycyjnie podczas Wielkiego Finału Konkursu 29 września.
Wyniki konkursu
CZĘŚĆ GASTRONOMICZNA
• I miejsce – KGW Popielów – Radziejów za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami
oraz
• I miejsce - KGW Ornontowice za rosół z perliczki i chachor szałot z kotletem z kością
• II miejsce – KGW Dębieńsko za rosół z młodzika (młodego gołębia) i młodzika po śląsku z kartoflami i buraczkami
• III miejsce – Stowarzyszenie Krzewienia Kultury i Dawnych Tradycji Gminy Wręczyca Wielka za zupę ogórkową i gulasz z dzika z placuszkami ziemniaczanymi
Nominacje do nagrody „Perła 2019” dla:
• KGW Popielów – Radziejów za zupę z marchwi na mleku oraz wieprzowinę po śląsku z gałuszkami
• KGW Ornontowice za rosół z perliczki i chachor szałot z kotletem z kością
PRODUKTY
Kategoria: Produkty pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne
I nagroda:
• PPUH Stanisław Panek za cieszyńską kitę wędzoną
• Partycja Silezin za schab z liściem
Produkty mleczne
I nagroda:
• Anna Ptasińska za ser biały kozi
Miody:
I nagroda:
• Krzysztof i Kacper Widuch za miód lipowy
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia zwierzęcego:
• Marian Garbaciak „Gospodarstwo Hodowlane Kóz Mlecznych” za twarożek kozi
• OSM w Krzepicach za twaróg krzepicki
Kategoria: Produkty pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
I nagroda
• „Ogródek Dziadunia” Czesław Ślusarczyk Spółka Jawna za konfiturę z płatków róży Różana Mgiełka
Produkty zbożowe:
I nagroda:
• Ryszard Halabowski Gospodarstwo Rolne za chleb żytni na zakwasie
Wyroby cukiernicze:
I nagroda :
ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula, D.Janicka za ciastka maślane orzechowe
Wyróżnienia w kategorii - produkty pochodzenia roślinnego:
• Bartosz Gadzina Beksien Przetwórnia za ocet truskawkowy
• Magdalena Owczarek KGW Ornontowice za andruty – pischingery
Kategoria - napoje regionalne :
Bezalkoholowe:
I nagroda:
• Michał Podgórski za aromatyczny syrop z róży
Alkoholowe:
I nagroda:
• Krystyna Resiak - Stowarzyszenie Trójwsi Ostrów, Zaborze, Przybynów za piołunówkę
Wyróżnienia w kategorii - napoje regionalne:
• Rafał Bobowski za syrop z moiczków (syrop z mniszka lekarskiego)
• Alicja Podgórska za nalewkę wiśniową
• Edward Stolarczyk za wino z wiśni
• Maria Mańka KGW Popielów – Radziejów za bołlę
Kategoria - inne produkty regionalne:
I nagroda:
• Paulina Teresa Reszuta za ocet piwny
• Zofia Bojda za krem herbaciany
Nominacje do nagrody „Perła 2019”:
• masło krzepickie – OSM w Krzepicach
• miód rzepakowy – Krzysztof i Kacper Widuch
• chleb żytni razowy - ZPHU „Ba-Ja” s.c. J.Babula, D.Janicka

 

chleb NKD 2019IMG 20190731 WA0048

NKD 2019

andruty

chrzan

boula

ciastka

krem

krzepice

miody

murzyn

ocetIMG 20190731 WA0047

orzechowa

piołunó

ser

skwarki

syropIMG 20190731 WA0045

szynka

słoiki

wędlna

zajączki

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com