^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Aktualne problemy chowu i hodowli bydła: rozród, weterynaria, żywienie, zarządzanie stadem, dobrostan.

Wojewódzkie konferencje w Mikołowie i Częstochowie

dla hodowców bydła i producentów mleka

1b

Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował bardzo udane konferencję dla hodowców bydła i producentów mleka, która odbyły się: 6 marca 2018 w Mikołowie i 7 marca 2018 roku w Częstochowie. Konferencje dotyczyły: „Aktualnych problemów chowu i hodowli bydła – rozród, weterynaria, żywienie” Ciekawa tematyka sprawiła, że 120 rolników ,czołowych hodowców i producentów bydła mlecznego zaszczyciło nas swoją obecnością.

2Dziubek

Konferencję otworzył Dyrektor ŚODR Marek Dziurek w swoim wystąpieniu przywitał rolników i zaproszonych gości oraz wygłosił słowo wstępne o działalności i pracach Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Moderatorem konferencji był Dział Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa.

3b

W trakcie konferencji wygłoszono interesujące i stojące na bardzo wysokim poziomie merytorycznym wykłady. Pierwszy wykład, którego mieliśmy przyjemność wysłuchać na temat Aktualne problemy hodowli bydła”- zaprezentowali: Zbigniew Chwastek – Prezes Śląski Związek Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz Tomasz Żorawowicz – Dyrektor Biura ŚZHBiPM.

2b

Wykładowcy w swoich wystąpieniach zwrócili uwagę na fakt że wraz ze wzrostem wydajności mleka wzrasta nasilenie występowania negatywnych zjawisk, związanych z pogorszeniem zdrowotności oraz płodności krów wysokomlecznych. Według danych przedstawianych przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka to właśnie problemy z rozrodem są głównym powodem brakowania krów w stadach objętych oceną użytkowości mlecznej. Ponad 35 % - 40 % krów jest brakowana właśnie z tego powodu. Istnieje wiele czynników wpływających na użytkowość rozpłodową wysokowydajnych krów mlecznych i niekoniecznie wszystkie są związane z ich wysoką produkcją, bowiem na efektywność prowadzonego w stadzie bydła mlecznego rozrodu, poza analizą dostępnej informacji, decydujący wpływ ma: czynnik ludzki, prawidłowe żywienie, skuteczne wykrywanie rui, właściwy moment i technika wykonania zabiegu inseminacji oraz przede wszystkim stan zdrowotny krów. Krowy, które regularnie się cielą, charakteryzują się wyższą produkcyjnością, a w związku z tym generują wyższe przychody.

3Wiekiera

Drugi wykład nt „Jak uniknąć błędów w produkcji kiszonek ekonomiczne aspekty stosowania mikrobiologicznych dodatków stosowanych przy sporządzaniu kiszonek” zaprezentował, Remigiusz Sedlaczek. Prelegent zwrócił w swoim wykładzie uwagę na, klasyczny proces kiszenia, który rozpoczyna się jako dzika fermentacja uruchomiona przez różnorod­ne gatunki mikroorganizmów, znajdujących się w zakiszanej paszy. Efekt konserwowania i osta­teczna jakość kiszonki zależą od tego, jaki gatunek mikroorganizmów, kiedy i jak długo wpływał na fermentację, w zależności od aktualnych warun­ków (zawartość suchej masy, zawartość i skład cukrów, zawartość związków azotowych, pH, temperatura itp.). Sztuką jest w kiszonce wysokiej jakości, ukierunkować tak proces fermentacji, aby pożądana mikroflora od razu w pierwszych godzinach od napełnienia silosu uzyskała dominującą pozycję i przez obniżenie pH, jako wynik fermen­tacji cukrów zatrzymała rozkładające działanie enzymów roślinnych i niepożądanej mikroflory. Wynikiem tego procesu powinna stać się wysokiej jakości zakonserwowana pasza, o długim okresie magazynowania, z wysoką koncentracją energii i strawnych składników odżywczych.

4b

Produkcja kiszonek wysokiej jakości wymaga też stworzenia odpowiednich warunków organiza­cyjnych i materiałowo-technicznych, rozpoczyna­jąc od przygotowania porostu, przez technikę zbioru, kończąc na sporządzaniu silosów. Zor­ganizowanie zakiszania musi być przemyślane z punktu widzenia terminowego powiązywania ze sobą poszczególnych czynności (koszenie, przewiędnięcie, cięcie, układanie, ugniatanie, szczelne zamykanie zbiornika), jak również z punktu wi­dzenia objętości zakiszanej masy w poszczegól­nych etapach ciągu techniki i technologii zakiszania. Współczesne preparaty - konserwanty stosowane w kiszeniu stwarzają warunki do produkcji kiszonek najwyższej jakości, stabilniejszych, pod warunkiem przestrze­gania wszystkich zasad technologii zakiszania. Niewłaściwe użycie konserwantów, ewentualnie uproszczenie procesu technologicznego lub brak konsekwencji z reguły przynosi niezadowolenie z końcowej jakości kiszonki, a także naraża na zbęd­ne koszty.

5b

W trzeciej części konferencji wysłuchaliśmy interesującego wykładu nt. „Poprawa zdrowotności stada - weterynaryjne i ekonomiczne aspekty i następstwa nieprawidłowego zasuszanie krów wysokowydajnych. Powyższe zagadnienie jest dużym problemem, podkreślała Pani doktor Paulina Małek-Szklarska w swojej prezentacji, z którym borykają się doświadczeni zootechnicy, lekarze weterynarii, a w szczególności właściciele przodujących obór. Krowa nie dojona nadal produkuje mleko, które rozpycha wymię. Gromadzące się w zatokach mleko zaczyna zaciskać tętnicę doprowadzającą krew do wymienia. Jeśli krew przestaje dopływać, wymię przestaje produkować mleko, a proces ten trwa 3-4 dni.

6b

U krów „rekordzistek” najbardziej wydajnych (patologicznych) do 5-10 dni. Najczęściej popełnianym błędem jest poddajanie krów, które puszczają mleko (neurosekrekcja). Pamiętajmy, że każda krowa powinna teoretycznie bez problemu się zasuszyć, pod warunkiem, że nie będziemy jej doić, bo wówczas zakłócamy przebieg procesu neurohormonalnego zasuszenia. Podstawową czynnością, jaką musimy wykonać na początku okresu zasuszenia krów jest zastosowanie antybiotykowej osłony wymienia. Kolejną jest kąpiel strzyków w odpowiednim roztworze, której zadaniem jest odcięcie dostępu powietrza do strzyków. Jeżeli w stadzie jest kilka krów, które pomimo tych zabiegów „nadal puszczają” mleko, to warto zwrócić uwagę na poziom cynku w stosowanych premiksach, bo możemy mieć wówczas do czynienia z niedoborem cynku, powodującym niedorozwój płytki keratynowej na końcówce strzyków. Zamknięcie strzyków to bardzo ważny zabieg, bowiem najwięcej infekcji środowiskowych wymienia (mastitis kliniczne i subkliniczne ) następuje w momencie zasuszania, a podany antybiotyk nie zabija wszystkich bakterii środowiskowych, bowiem spektrum działania jest precyzyjnie określone na jakie działa bakterie : (gram+) i (gram-).Z tak zabezpieczonym wymieniem mamy spokój aż do okresu przejściowego, w którym to krowa zaczyna już produkować siarę, a podany wcześniej antybiotyk przestaje (po około 35 dniach) działać. Wymię jest wtedy „mówiąc słownictwem laika” bezbronne i jałowe, dlatego zaleca się w tym czasie ponowne zamknięcie strzyków odpowiednim preparatem.

7b

U jałówek zabieg ten powtarzamy na około 2 tygodnie, a u krów na 3 tygodnie przed porodem. Warto wiedzieć, że najwięcej zapaleń wymion występuje właśnie w okresie poporodowym i musimy robić wszystko, by się przed nimi ustrzec. Kolejne prezentowane tematy wykładowe to:” Rozród, genetyka XXI wieku, optymalne rozwiązania doboru buhajów w optymalnym zarządzaniu stadem, długofalowa poprawa zdrowotności, skuteczne wykrywanie rui –pedometry” –zaprezentowali Leszek Treliński, Jacek Grala . Prelegenci zwrócił uwagę, że w ofercie dla hodowców na rynku, znajduje się wiele buhajów o wskaźniku Kappa Casein o wartości AB i BB, czyli tak bardzo pożądanym przez spółdzielnie mleczarskie. Wykładowcy omówili komputerowy program Promate do doboru buhajów, dostępny bezpłatnie dla obsługiwanych klientów. Dzięki niemu hodowca jest w stanie dobrać optymalne nasienie dla swojego stada, co pozwala w szczególności na unikniecie imbredu. Wiele opcji konfiguracji programu umożliwia dopasować założenia do potrzeb i celów każdego hodowcy zarówno tych finansowych jak i hodowlanych. Dobór pary do rozrodu może odbywać się wg różnych kryteriów. Istnieje także możliwość stworzenia własnego profilu kojarzenia. Hodowca sam może zdecydować na co chce położyć nacisk przy doborze i ustalić dowolnie wartości produkcyjne, pokrojowe i funkcjonalne.

8b

Bardzo duże zainteresowanie wzbudziła metodą na długofalową poprawę zdrowotności stada metodami hodowlanymi, po przez zastosowanie nasienia buhajów Immunity+Semex. Buhaje Immunity+ charakteryzujące się podwyższoną odpornością na choroby. Hodowca myślący o długoterminowej hodowli bydła mlecznego musi mieć na uwadze nie tylko wysoką produkcję mleka, o dobrej jakości ale również zdrowotność pogłowia. Immunity+ to nasienie, dzięki któremu zdrowotność jest podwyższona, krowy chorują od 4 do 8% rzadziej. Co więcej, cechy zapewniające tę zdrowotność są przekazywane kolejnym pokoleniom, gdyż odporność na choroby jest dziedziczona aż w 25%.

9b

Dzięki czemu stado z czasem staje się coraz bardziej odporne na choroby. Pozwala to hodowcy mniej czasu poświęcać chorym sztukom oraz ogranicza koszty związane z ich leczeniem. Kolejnym innowacyjnym rozwiązaniem, dzięki któremu hodowca może optymalnie zarządzać swoim czasem jest nasienie w żelu Spermvital. Nasienie buhaja jest przed zmrożeniem zanurzone w naturalnym żelu, dzięki czemu po inseminacji jest ono uwalniane wolniej w macicy krowy. Wydłuża to czas w którym hodowca ma możliwość dokonania skutecznej inseminacji o dodatkowe 24 godziny. Znacznie upraszcza to jego pracę i pozwala zredukować koszty związane z reinseminacją. Nasienie to jest szczególnie skuteczne u krów tzw. „trudnych”, u których problematyczne jest wykrycie odpowiedniego momentu inseminacji. Ciekawym innowacyjnym rozwiązaniem do zastosowania w naszych oborach może być elektroniczny system skutecznego wykrywania rui SEMEX ai24. Jest to najbardziej precyzyjny, dostępny na polskim rynku system pomagający hodowcy dobrać odpowiedni moment inseminacji. System wykrywania rui jest niemalże niezbędnym elementem zarządzania stadem zarówno małym jak i dużym. SEMEX ai 24 działa na zasadzie bezprzewodowego rejestrowania behawioralnego zachowania się krów za pomocą montowanych na ich nogach pedometrów oraz anteny ,która na bieżąco odczytującej informacje. Na podstawie pobranych w ten sposób danych system ten w bardzo prosty i czytelny sposób informuje hodowcę bądź zootechnika o występujących w stadzie rujach.

IMG 5251

Na zakończenie wysłuchaliśmy interesujących wystąpień nt ”Nowoczesne rozwiązania technologiczne w produkcji mleka, prezentacja i wyników produkcyjnych dotyczących w pełni zrobotyzowanej obory, innowacyjne maszyny i urządzenia, sprzęt oborowy autorstwa pana Marka Handydraja oraz ”Innowacyjne rozwiązania w żywieniu krów mlecznych oraz aktualne trendy w żywieniu cieląt, które przedstawili zebranym rolnikom Paweł Mahoń, Jacek Michalski. Wykładowcy mówili o poprawie się warunków środowiskowo-żywieniowych, tak aby krowa była użytkowana co najmniej 4 laktacji a tym samym mogła w pełni się zamortyzować i przynieść korzyści dla hodowcy. Z tego względu należy szczególnie zwracać uwagę na cechy i czynniki bezpośrednio warunkujące długowieczność jak: genetyka – rasa, produkcyjność, typ i budowa, dobrostan, żywienie, zdrowotność, intensyfikacja produkcji, ekonomia (ceny rynkowe skupu mleka, ceny pasz, ceny materiału. Hodowlanego, weterynaria) oraz czynnik ludzki jakim jest sam hodowca, właściciel czy obsługa oborowa.

10b Podsumowując dwie konferencję należy stwierdzić że, punktem wyjścia dla dobrego zarządzania stadem krów, jest odpowiedni poziom wiedzy hodowcy. Celem edukacyjnym zorganizowanej konferencji „Aktualne problemy chowu i hodowli bydła – rozród, weterynaria, żywienie” było stworzenie podstaw dla lepszego orientowania się rolników w subtelnej problematyce i wielkiej sztuce, jakiej niewątpliwie jest prowadzenie stada bydła mlecznego. Prowadzenie gospodarstwa rolnego o profilu chów i hodowla bydła, to nie prosta praca i nie sprowadza się w dzisiejszych czasach tylko, do dojenia i oprzątania krów. Współczesny rolnik-hodowca czy producent mleka posiada wiedzę interdyscyplinarną od kompleksowej agro i zootechnochnologii, po finanse, biznes, rachunkowość i personalną skuteczność działania na wolnym rynku, gdzie przede wszystkim, potrzebna jest otwarta, bystra i przewidująca głowa niż wyćwiczone mięśnie.                                                  

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com