^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego W Częstochowie dotycząca produkcji pierwotnej

 

warzywa

jablka

W celu podniesienia wiedzy i świadomości osób na etapie produkcji pierwotnej oraz wyeliminowania nieprawidłowości w stosowaniu zasad higieny na wszystkich etapach tej produkcji Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Częstochowie, informuje że podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej (produkcji podstawowej) oraz działań powiązanych, zobowiązane są do wdrażania wymogów higienicznych określonych w Załączniku I Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004r.).

W celu uniknięcia występowania zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji podstawowej owoców i warzyw należy :

- stosować odpowiednie metody nawożenia oraz zapewnić właściwe używanie środków ochrony roślin i biocydów, zgodnie z instrukcjami,
- przestrzegać okresów karencji,
- stosować do uprawy i mycia owoców wodę o właściwej jakości zdrowotnej (woda pochodząca z własnego ujęcia —studni głębinowej, może zostać uznana za wodę nadającą się
  do spożycia wyłącznie po przeprowadzeniu badań mikrobiologicznych i fizykochemicznych)
- zapewnić dostęp wszystkim pracownikom do toalet stałych lub przenośnych,
- zapewnić pracownikom dostęp do urządzeń do higienicznego mycia rąk pod bieżącą wodą,
- egzekwować od pracowników mycie rąk przed każdorazowym wejściem na teren uprawy, (zaleca się stosowanie rękawiczek jednorazowych),
- zapewnić czystą odzież roboczą przy wykonywaniu pracy,
- zapewnić czysty sprzęt i opakowania do zbioru owoców i warzyw (transportery i /lub kontenery, a także środki transportu do przewozu owoców i warzyw muszą być utrzymane
  w czystości i dobrym stanie technicznym, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem),
- przestrzegać obowiązku identyfikalności /śledzenia produktów według zasady „krok w przód” i „krok w tył” (lista dostawców, lista odbiorców) oraz stosować odpowiednie procedury
   w tym zakresie,
- monitorować stan zdrowia pracowników oraz respektować zakaz pracy dla osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel lub żółtaczka,
- respektować zakaz wejścia osobom nieupoważnionym na teren uprawy,
- zapobiegać dostępowi zwierząt hodowlanych i dzikich do terenu uprawy, 
- przestrzegać stosowania zasad higieny w ramach Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Rolniczej (GAP).

Wytyczne Komisji Europejskiej z 2017 r. dotyczące ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny dostępne są na stronie internetowej : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Częstochowie przypomina również, iż podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną (uprawa produktów roślinnych, działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego) zobowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 pkt 12,13 i ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2018r. poz. 1541 z późn. zm.), w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

We wniosku należy podać rodzaj produktów pochodzenia roślinnego wraz z dołączonym zaświadczeniem o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych wydanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Prowadzenie działalności bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów będzie skutkowało wymierzeniem kary pieniężnej przez Śląskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, zgodnie z art. 103 ust. I i art. 104 ww. ustawy.

Formularz wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów

Państwowej Inspekcji Sanitarnej można pobrać w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Częstochowie ul. Jasnogórska 15 a, lub ze strony: https://Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com