^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Wyroby lokalne z ras rodzimych - od zagrody do stołu

Dnia 29 maja 2018 r. w Balicach, odbyło się seminarium poświęcone tematyce produktów tradycyjnych pt. "Wyroby lokalne z ras rodzimych - od zagrody do stołu". Organizatorem seminarium był Instytut Zootechniki PIB - lider projektu: „Kierunki wykorzystania oraz ochrona zasobów genetycznych zwierząt gospodarskich w warunkach zrównoważonego rozwoju” . Z pełnymi informacjami o projekcie możemy zapoznać się na stronie: biostrateg.izoo.krakow.pl.

Seminarium w pełni prezentowało doskonałą jakość produktów lokalnych opartą na tradycyjnych recepturach jak i przede wszystkim na surowcach, które są podstawą smaku tradycyjnych specjałów kulinarnych. Produkty tradycyjne znacząco wpływają na dynamikę rozwoju rynków lokalnych jednak by produkty zachowały tradycyjny charakter, a co za tym idzie doskonałą jakość, należy skupić się na surowcu. Jeśli chodzi o produkty przetwarzane, należy chronić i promować nie tylko sam produkt wyjściowy lecz i surowiec. Odpowiednie zasady certyfikacji produktów ras rodzimych doskonale gwarantowałyby pochodzenie surowca w produkcie. Producenci i wytwórcy tradycyjnej żywności obecni na seminarium, zgodnie stwierdzili - iż brak surowca powoduje niewykonalność zastosowania tradycyjnej receptury. Produkcja markowych produktów mleczarskich (głównie serów), które byłyby rozpoznawane i uzyskiwałyby wyższą cenę na rynku, może stanowić jedną z najlepszych strategii ochrony ras rodzimych i zachowanie ich potencjału dla przyszłych pokoleń.

Uczestnicy seminarium mogli zapoznać się z wynikami badań związanymi z inwentaryzacją, oceną i poprawą jakości regionalnych produktów mięsnych i mlecznych pozyskiwanych od zwierząt ras rodzimych. W badaniach analizowano m.in. wędzone produkty tradycyjne pochodzenia zwierzęcego z różnych regionów Polski. Wykazano, iż produkty wędzone tradycyjnie charakteryzują się wysoką jakością i bezpieczeństwem, szczególnie pod względem zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, które mogą powstawać w większych ilościach w czasie wędzenia metodami tradycyjnymi.

Podczas seminarium prezentowano produkty turystyczne z mocnym kulinarnym akcentem czyli wyroby lokalne z ras rodzimych. Uczestnicy mieli okazję degustacji tychże autentycznych i smakowitych wyrobów lokalnych. Prezentowano produkty tradycyjne: z wieprzowiny rasy Puławskiej, jagnięcina rasy zachowawczej Merynos, mleko i sery twarogowe, podpuszczkowe z mleka od krów rasy Polskiej Czerwonej. Wśród prezentowanych znalazły się galicyjskie specjały firmy „Jasiołka”. Wyroby tworzone tradycyjnie, bez barwników, stabilizatorów, wypełniaczy białkowych i konserwantów. Natomiast do produkcji wędlin używa się ekologicznego surowca wieprzowego oraz ekologicznych przypraw.

Podsumowaniem seminarium była wspólna dyskusja gdzie można było wysunąć następujące wnioski:

  1. Przypisać do rasy produkt to szansa ocalenia ras rodzimych, doskonale przystosowanych do warunków poszczególnych terenów Polski.
  2. Bardzo ważna jest rozpoznawalność produktów poprzez przede wszystkim ich promocję. Wydarzenia promocyjne to świetny sposób by konsument mógł poznać produkt tradycyjny przy okazji np.: uczty, biesiady, pikniku tematycznego, jarmarku czy konkursu kulinarnego.
  3. Restauratorzy poszukują lokalnych dostawców oferujących ekologiczny produkt. To jest właśnie rynek zbytu dla lokalnych, tradycyjnych surowców.
  4. Gospodarstwa rodzinne, firmy tradycyjne to przyszłość produkcji lokalnych produktów w Polsce.

20180529 135113 Balice 1

20180530 071841 Balice 3

20180529 152719 Balice 2

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com