^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Dlaczego warto jeść jaja ?

Jedzmy Jajka Codziennie

farmadrobiu2

Światowy Dzień Jaja został ustanowiony w roku 1996, w Wiedniu podczas konferencji IEC, gdzie zdecydowano, że każdego roku święto to przypadać będzie na drugi piątek października. Każdego roku coraz więcej krajów prowadzi działania aby zainteresować media jajami i dotrzeć w ten sposób do konsumentów, zachęcając ich do zwiększenia spożycia.

Kuryłąkawybieg

Na podstawie corocznego monitoringu mediów, należy stwierdzić, że dziennikarze naukowi i dietetycy śledzą najnowsze publikacje ekspertów zajmujących się badaniami nad wpływem jaj na nasze zdrowie i rozpowszechniają pozytywne opinie, dotyczące wartości odżywczej i ich walorów zdrowotnych.

kuralohmanściółka

Opinia o jajach na przestrzeni ostatnich lat bardzo się zmieniła, kiedyś z powodu niesłusznych doniesień traktowane po macoszemu, dziś zalecane przez lekarzy i dietetyków. Spożyciu jaj sprzyja też rosnąca świadomość i zainteresowanie Polaków tym, co jedzą na co dzień.

kuryzielonka

Rynek rośnie też z rozwojem przemysłu przetwórczego, który zużywa jaja do swoich produktów. Ustanowiona w tym roku przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz Fundacja „Jedzmy Jaja” jest wyposażona w niepodważalne argumenty naukowe do upowszechniania w społeczeństwie wiedzy o cennych właściwościach jaj oraz ich promocji w celu zwiększenia spożycia.

JajkatransportJaja, są często określane przez dietetyków - naturalną pigułką witaminową w 100% naturalnym opakowaniu i niczym mineralny koktajl, zawierają wiele niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych w zdrowej diecie. Jaja są źródłem wszelkich substancji dobroczynnych.

kurywolierawybieg

Cholina jest konieczna dla prawidłowej funkcji nerwów i mięśni oraz przyczynia się do rozwoju mózgui dobrej pamięci.Żelazo odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz jest niezbędne w transportowaniu tlenu w organizmie. Kwas foliowy, usprawnia wytwarzanie nowych komórek i wspomaga rozwój płodu, więc jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Jod jest potrzebny do syntezy hormonu tarczycy oraz decydujący w poprawnym funkcjonowaniu tarczycy.

kuraissabrownściółkaLuteina i zeaksantyna nie tylko pomagają w zachowaniu dobrego wzroku, mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób związanych ze starzeniem się gałki ocznej, tj. katarakty, czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Proteiny są niezbędne dla budowy i naprawy mięśni, organów, skóry oraz innych tkanek ciała. Są potrzebne do produkcji hormonów, enzymów i przeciwciał. Witamina A jest potrzebna do zdrowego rozwoju komórek; wspomaga wzrost oraz uzyskanie zdrowego wyglądu skóry, poprawia funkcję wzroku i systemu odpornościowego. Witamina B12 jest niezbędna dla poprawnego formowania się czerwonych krwinek. Wspiera prawidłowe funkcje mózgu i systemu nerwowego. Ryboflawina wspomaga zdrowy wygląd skóry i dobry wzrok. Witamina B5 jest ważna dla prawidłowej przemiany materii, dla uwalniania energii ze spożywanej żywności oraz dla wzmożonego wysiłku umysłowego. Witamina D jest ważna dla zdrowych kości i zębów; jest niezbędna dla przyswajania wapnia. Witamina E pomaga w zachowaniu zdrowego układu moczowo-płciowego, nerwowego oraz zdrowych mięśni.

kuraklatka

Profesor Frank Hu z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego od wielu lat zajmuje się problematyką jaj w żywieniu i profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w szczególności cukrzycy i chorób krążenia. Najnowsze badania fińskich naukowców z University of Eastern Finland opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” dowodzą, że jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

farmadrobiu

Okazuje się że spożywanie 4 jajek tygodniowo zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o ponad jedną trzecią. W latach pięćdziesiątych brytyjczycy zanim wyruszyli do pracy, zjadali na śniadanie codziennie jajko, zachęcał ich do tego slogan reklamowy „Go to work on an egg” - Idź do pracy na jajku".

drób2

Poniżej podajemy kilka powodów dla których warto jeść jaja

Zbuduj silne mięśnie

Jaja dostarczają najlepszą jakość naturalnych protein, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz spowolniają utratę mięśni.

kuraobornik

Usprawnij swoją pamięć i pracę mózgu

Jaja zawierają cholinę, która jest niezbędna do normalnej pracy naszych komórek, również tych odpowiedzialnych za metabolizm, funkcje mózgu i nerwów, pamięć i transport substancji odżywczych. Cholina zapobiega też wadom mózgu, jak również pomaga w rozwoju mózgu i pamięci u niemowląt.

kura lohmann

Pozwól swojemu ciału wyprodukować energię, której potrzebuje na co dzień

Jajo zawiera niezbędne witaminy i minerały, które pomagają Ci w uzyskaniu codziennej energii. Ryboflawina w spożytym jajku pomaga wyprodukować energię we wszystkich komórkach ciała. Kwas pantotenowy pomaga w strawieniu żywności i uwalnianiu energii z komórek ciała. Fosfor natomiast, jest niezbędny dla zdrowych kości oraz do produkcji energii.

kura lohmann2

Wspomóż prawidłowe działanie swojego systemu odpornościowego

Jaja są bogatym źródłem witaminy A, witaminy B12 oraz selenu, które są ważne w utrzymaniu sprawnego systemu odpornościowego.

kurnikwolnywybieg

Obniż ryzyko chorób serca

Jaja są doskonałym źródłem choliny oraz witaminy B12. Cholina odgrywa ważną rolę w przetwarzaniu homocystein – aminokwasu, który we krwi jest związany z podwyższonym ryzykiem chorób serca. Witamina B12 jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego, pomaga w zapobieganiu chorobom serca.

Kuryissabrownferma

Zadbaj o poprawny rozwój dziecka w czasie ciąży

Cholina zawarta w jajach jest niezbędna dla normalnego funkcjonowania wszystkich komórek, wraz z tymi odpowiedzialnymi za zdrową przemianę materii, pracę mózgu i nerwów, pamięć oraz transport składników odżywczych w ciele. Cholina również zapobiega wadom porodowym oraz wspiera rozwój mózgu i pamięci u niemowląt. Jaja są również dobrym źródłem kwasu foliowego, który jest ważny dla kobiet w ciąży oraz tych, które starają się zajść w ciążę. Pomaga również zapobiegać wadom urodzeniowym, związanym z systemem nerwowym, tj. np rozszczepienie kręgosłupa.

Kurykurnikgospodarstwo

Ciesz się lepszym wzrokiem na dłużej

Luteina oraz zeaksantyna, dwa antyoksydanty, które znajdują się w jajach, pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, głównej przyczyny przedwczesnej ślepoty. Jaja zawierają również witaminę A, która wspomaga wzrost oraz zapewnia zdrową skórę, dobry wzrok i sprawny system odpornościowy.

kurylohmanfermasciółka

Pozwól sobie na zrzucenie zbędnych kilogramów

Jaja pomogą Ci czuć się sytym na dłużej! Badania pokazują, że jajko zjedzone na śniadanie pozwala czuć się sytym przez dłuższy okres czasu. Spożywanie wysokiej jakości proteiny zawartej w jajach, powoduje długie uczucie sytości i posiadanej energii, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej wagi ciała. Badania przeprowadzone w USA wskazują, że jaja spożyte na początku dnia, powodują obniżenie ilości spożywanych kalorii, nie podjadanie między posiłkami i wzmagają uczucie sytości na dłużej.

Kurypodwórko

Zachowaj zdrowy wygląd

Jaja zawierają niezbędne witaminy i minerały, które przyczyniają się do zdrowego wyglądu: selen, który działa jako antyoksydant i zapobiega obumieraniu komórek; witamina A, która wspiera wzrost i wygląd zdrowej skóry, wzroku i sprawne funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Kuryłąkawybieg.

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com