^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Koło Gospodyń Wiejskich z Kozakowic nagrodzone

DSC06553W Miejskim Domu kultury w Ustroniu w dniu 12 grudnia 2014r. odbył się V Regionalny Konkurs Wyrobów Kulinarnych na Święta Bożego Narodzenia. Do konkursu przystąpiły panie reprezentujące Koła Gospodyń Wiejskich ora osoby indywidualne. Nie zabrakło także przedstawicielek z gminy Goleszów. Bożonarodzeniowy stół zaprezentowany został przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Kozakowiece: Czudek Annę - przewodniczącą, Stefanik Agatę – sołtys Kozakowi oraz panią Łomozik Helenę. Dodatkowo współtwórczynią wspaniałych potraw była pani Jałowiecka Izabela..Panie po raz drugi uczestniczyły w konkursie i po raz drugi zostały nagrodzone. Na stole wystawowym znalazły się potrawy tradycyjne od lat przygotowywane na stół bożonarodzeniowy. Nie zabrakło także potraw wykonanych według pomysłu i współczesnych trendów kulinarnych. Potrawy wykonane były z półproduktów pozyskanych z własnej hodowli.

DSC06558Zaprezentowana zimna płyta składała się z boczku wędzonego, podgardla wędzonego, pasztetu z królika, półgęska pieczonego oraz głowy wieprzowej. Półmisek mięs zauważony został przez ekspertów kulinarnych i otrzymał II nagrodę w kategorii „Mięsa" za półgęsek. Wytwarza się go z oczyszczonej piersi gęsiej. Jest to potrawa staropolska, uznawana za luksusowe danie podawane na dworach szlacheckich. Obecnie półgęsek wpisany jest na listę „produktu regionalnego". Półgęsek wykonany był przez panią Czudek Annę. Oto przepis na nagrodzoną potrawę: oczyszczoną pierś nacieramy solą, majerankiem, czosnkiem - moczymy w winie ok. 1,5 godziny. Potem wkładamy w rękaw do pieczenia i do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia potrawy.

.DSC06554

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich smakołyków. Panie zaprezentowały wigilijne makówki, zozworki – wpisane na listę „produkt regionalny woj. śląskiego", przepięknie ozdobione pierniki z witrażykami oraz ciasta. Pani Anna przygotowała zapomnianą już potrawę o nazwie „Legumina z jabłek". Przepis w oryginale znajduje się w „Kuchni polskiej" z 1882 roku a brzmi on tak „Nakrajać do rondla cienko czyszczonych jabłek, dodać łyżkę świeżego masła bez soli i pół szklanki wina: gdy się usmażą na marmoladę wyłożyć na salaterkę. Wbić 6 surowych żółtek, filiżankę miałkiego cukru, dodać skórki cytrynowej, wanilii lub goździków z cynamonem i ubijać do białości, potem lekko, ale dobrze zmieszać z pianą z ubitych białek, włożyć w formę wysmarowaną masłem i wstawić w piec dość ciepły". Ciekawostką na stole wystawowym był tort chlebowy z dodatkiem past serowych o różnych smakach. Założeniem konkursu nie była rywalizacja, a podtrzymanie tradycji kulinarnych, co udało się paniom z KGW Kozakowice.  Serdecznie dziękujemy.

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com