W gospodarstwach zajmujących się tylko produkcją roślinną, coraz większy udział w strukturze zasiewu mają rośliny strączkowe, mieszanki strączkowo–gorczycowe i mieszanki strączkowo-zbożowe. Te ostatnie mają szczególne wzięcie w gospodarstwach prowadzących produkcję metodami ekologicznymi. Lepiej plonują niż rośliny w czystym siewie, są mniej wrażliwe na zachwaszczenie. Są dobrym przedplonem dla innych grup roślin. Rozdrobniona i pozostawiona na polu słoma z takich mieszanek, szybciej podlega przemianom organicznym.
Takie mieszanki od kilku lat uprawia w swoim gospodarstwie Pan Robert Skręt z Ciągowic w gminie Łazy. Na wdrożeniu prowadzonym na polu w pobliżu Turzy, 21 sierpnia br. odbyło się szkolenie praktyczne. Rolnicy mieli możliwość ocenić ogólny stan plantacji, jej zdrowotność, skład gatunkowy i stanowisko, jakie pozostawia po sobie zebrana mieszanka.
Uczestnicy szkolenia z zainteresowaniem słuchali o możliwościach dosuszenia mieszanki strączkowo-zbożowej, doczyszczenia i rozdziału składników.