^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

"Śląska Wieś - rozwój przedsiębiorczości"

flaga-UE z podpisem nowyHERB gminyindekslogotypKSOWPROW-2014-2020-logo-kolor

W dniach 29 i 30 października br. w Strumieniu odbyła się konferencja „Śląska Wieś – rozwój przedsiębiorczości". Jej organizatorami byli: Gmina Strumień i Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, natomiast partnerami przedsięwzięcia: Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Śląska Organizacja Turystyczna w Katowicach oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Częstochowie.  Celem konferencji była aktywizacja mieszkańców Gminy Strumień w kierunku uzyskania alternatywnych źródeł dochodu.
   Jak wiemy ceny produktów rolniczych są bardzo niskie, dlatego też mieszkańcy wsi muszą poszukiwać dodatkowych możliwości zarobkowania. Szansą są unikalne produkty rękodzielnicze, smakołyki, regionalne miejsca o szczególnym charakterze, nadające niepowtarzalny klimat z którego można czerpać wiele korzyści. – Czasem nie zdajemy sobie sprawy, że tuż za przysłowiową miedzą, możemy podpatrzeć dobre rozwiązania, które mogą być inspiracją do stworzenia własnych tego typu miejsc. Organizacja tej konferencji na która otrzymaliśmy stuprocentowe dofinansowanie miała służyć właśnie rozwojowi inspiracji - przedsiębiorczości. Uczestnicy mogli się też uczyć podpatrując ciekawe rozwiązania z naszego regionu – mówiła Anna Grygierek, burmistrz Strumienia.
   Podczas konferencji za sprawą wykładu dr inż. Małgorzaty Bogusz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dowiedzieć się można było, jak być przedsiębiorczym, jakie są cechy przedsiębiorczego człowieka i jak twórczo myśleć w tym zakresie. Bardzo ważne było spojrzenie na przedsiębiorczość w aspekcie dziedzictwa kulturowego i tradycji na wsi. Kiedy podjęliśmy decyzję co produkować, musimy te produkty nauczyć się sprzedawać. Sprzedać produkt nie jest łatwo, poznanie odpowiednich technik sprzedaży oraz sztuka prezentacji produktu na targowisku mogą znacząco pomóc. Na to pytanie pomagała znaleźć odpowiedź Iwona Wróbel – Olszak ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - Powiatowy Zespoł Doradztwa Rolniczego w Pszczynie, która przedstawiła temat: „Obsługa klienta i techniki sprzedaży". Kolejny wykład Iwony Wróbel – Olszak dotyczył „Form sprzedaży bezpośredniej produktów z gospodarstw rolnych" oraz „Przykładów zastosowania dobrych praktyk w sprzedaży bezpośredniej". Tematy te pozwoliły zgłębić przepisy prawne oraz konieczną dokumentację, jaką należy prowadzić. Z kolei Agnieszka Zoń ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, pracująca w Oddziale Bielskim omówiła sprawy dotyczące „Sprzedaży okazjonalnej żywności podczas imprez".
   Pierwszy dzień konferencji zakończył się wyjazdem do Goczałkowic – Zdroju i zwiedzaniem uzdrowiska od kuchni w którym wykorzystywana jest solanka i złoża borowiny znajdujące się również na terenie gminy Strumień. W drugim dniu podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy konferencji poznali przykłady przedsiębiorczości w praktyce, odwiedzając Centrum Pasterskie w Koniakowie, gdzie Maria i Piotr Kohutowie opowiedzieli o hodowli owiec i pozyskanych z nich produktach, przekazali praktyczne spostrzeżenia z prowadzenia takiej działalności.

Uczestnicy konferencji udali się również do Galerii Sztuki Regionalnej „Chata na Szańcach" w Koniakowie, natomiast w Istebnej zobaczyli największą, wpisaną do „Księgi rekordów Guinessa" koronkę koniakowską. Ciekawym punktem seminarium była wizyta w zagrodzie edukacyjnej „Kozia Zagroda" w Brennej w której można było poznać tajniki wyrobów sera i uczestniczyć w warsztatach obróbki wełny. Kolejnym etapem była wizyta u Czesława Kanafka w Bładnicach Dolnych, wytwórcy historycznych armat. Podsumowanie zajęć nastąpiło w Gospodarstwie Agroturystycznym „Gajówka", gdzie każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie potwierdzające udział w szkoleniu.
   Biorący udział w konferencji nie kryli zadowolenia z doboru tematyki i sposobu prowadzenia zajęć. Po pierwszym dniu z teoretycznym przekazaniem wiedzy, drugi dzień był ważnym, praktycznym uzupełnieniem. Ważna jest wymiana doświadczeń i przekazanie dobrych praktyk pomiędzy osobami, które chcą rozpocząć własną, dodatkową działalność, a osobami które mają już swoje przedsięwzięcia na terenie wsi. Nie zapominajmy jednak o powiedzeniu C. K. Norwida „Aby mierzyć drogę przyszłą trzeba wiedzieć skąd się przyszło".  Pamiętajmy o tradycji i kulturze naszego regionu. Bądźmy przedsiębiorczy, ale opierajmy to na promocji własnych, ekologicznych i tradycyjnych produktach. To mamy najcenniejsze.

 

DSC 8390 2

 

DSC 8604 2

DSC 8674 2

 

DSC 8778 2

 

DSC 8835 2

Zdjęcia: Urząd Miejski w Strumieniu

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com