^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
8
10
14
15
16
18
21
22
23
26
27
28
29
30
31

Newsletter

Galeria

baner galeria  

"Miody z gminy Porąbka" na liście produktów tradycyjnych.

 W dniu 11.10.2017r na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zostały wpisane „Miody z gminy Porąbka”. Gmina Porąbka położona jest w powiecie bielskim, nad rzeką Sołą, wśród stoków Beskidu Małego. Prawie połowę powierzchni gminy stanowią lasy. Obecność lasów iglastych i liściastych, a także bogata roślinność zdecydowały o występowaniu na tych terenach wielu rodzajów miodów, wśród których najbardziej popularny jest miód spadziowy. Oprócz niego, pszczoły z nektarów roślin kwitnących wytwarzają również miody akacjowe, lipowe, wielokwiatowe i nektarowo-spadziowe. Miód na tym terenie zawsze był wyjątkowym produktem spożywanym na szczególne okazje. Przede wszystkim nie mogła obejść się bez niego wieczerza wigilijna, na której spożywano miód z opłatkiem. Bywało, że sąsiadom i krewnym posyłano miód w darze przed świętami Bożego Narodzenia. Czasem na bazie miodu wypiekano świąteczne pierniczki oraz przygotowywano trunki, takie jak miodówki lub miodule. Pszczelarstwo w okolicach Porąbki jest rzemiosłem starym. Pasieki prowadzone są przez rodziny pszczelarzy, w których tajniki zawodu przekazywane są kolejnym pokoleniom. Opisywane miody wyróżnia ciemniejsza barwa i głęboki aromat, co jest efektem lokowania uli w pobliżu lasów oraz dominacji miodu spadziowego. Pszczelarze z gminy Porąbka bardzo dbają o podtrzymywanie tradycji pszczelarskich.Miody z gminy Porabka Członkowie zrzeszeni w Gminnym Kole Pszczelarzy „Bartnik” od lat organizują lokalne imprezy poświęcone pszczelarstwu. Również księża mocno przyczyniają się do rozkwitu i pielęgnacji tradycji pszczelarskich. Ksiądz Józef Strączek, dawny proboszcz parafii w Porąbce, który zmarł w wieku 102 lat wspominał, że tutejsze miody były jego ulubioną pozycją w codziennym menu: „Ja spożywam miód w rozmaitych postaciach (…) najczęściej do kawy, ale też na śniadanie to zawsze tradycyjnie jedna kromka chleba właśnie z miodem (…) spożywam ten miód także łyżeczką i popijam (…)” (Wywiad etnograficzny z ks. Józefem Strączkiem, gm. Porąbka).  

źródło: www.minrol.gov.pl