^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

VIII Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych - Wielkanocne Stoły

    Konkurs, który odbył się w Pietrowicach Wielkich 28 marca 2015 r. w Centrum Społeczno-Kulturowym miał na celu poznanie i wyłonienie regionalnych produktów i potraw. Przysmaki kulinarne przygotowane były według tradycyjnych receptur i metod, które stosowane są nieprzerwanie od wieków. Szczególną cechą naszej regionalnej kuchni jest jej niebywała różnorodność - w każdym regionie naszego powiatu możemy znaleźć charakterystyczne potrawy z których każda może stać się kulinarną specjalnością.    Organizatorami konkursu byli: Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, Urząd Gminy Pietrowice Wielkie, Starostwo Powiatowe. Konkurs nawiązywał do tradycji Świąt Wielkanocnych.

   W konkursie uczestniczyły panie reprezentujące 14 sołectw z gmin powiatu raciborskiego: Gmina Pietrowice Wielkie sołectwa - Pietrowice Wielkie, Kornice, Pawłów, Żerdziny, Samborowie, Cyprzanów, Krowiarki, Gmina Nędza sołectwo - Nędza, Gmina Krzyżanowice sołectwo - Owsiszcze, Gmina Kornowac - sołectwo Kornowac, Kuźnia Raciborska - sołectwo Kuźnia Raciborska, Gmina Rudnik – sołectwa Gamów, Szonowice, Gmina Krzanowice – sołectwo Wojnowice.

Podczas konlursu swoją obecnością zaszczycili nas: Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie Stanisław Gardon, Poseł Henryk Siedlaczek, Starosta Ryszard Winiarski, Senator RP Adam Zdziebło, Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Częstochowie Irena Łaba, Członek Zarządu Województwa Śląskiego w Katowicach Gabriela Lenartowicz, Kierownik Biura Powiatowego ARiMR w Raciborzu Henryk Panek, Wójtowie i przedstawiciele gmin powiatu raciborskiego oraz przedstawiciele rad gmin, sołtysi.

Uczestników konkursu oraz zaproszonych gości przywitali: Wójt Gminy Pietrowice Wielkie Andrzej Wawrzynek, Starosta Ryszard Winiarski, Zastępca Dyrektora ŚODR w Częstochowie Stanisław Gardon. W przerwie wystąpiła młodzież ze szkół i zespół Rzuchowianki. Panie z poszczególnych sołectw przygotowały tradycyjne potrawy wielkanocne kuchni śląskiej. Na światecznie przystrojonych stołach pojawiły się różnego rodzaju sałatki owocowe i warzywne, rolady mięsne, schab z biała kiełbasą, kaczka faszerowana, drobiowe łódeczki paszteciki, pierogi, potrawa z mięsa koziego, żurek z białą kiełbasą gołąbki z mięsem. Stoły uginały się od łakoci, malowanych pisanek i zajączków. Panie przygotowały także tradycyjne wypieki wielkanocne i desery. Zaproszeni goście mieli możliwość degustacji potraw. Jury miało bardzo trudne zadanie oceny pięknie przystrojonych stołów i smacznych potraw. Panie ciekawie opowiadały o prezentowanych daniach świątecznych, Jury oceniła wszystkie potrawy pod względem kulinarnym, estetycznym, bez wyróżnień, jednakowo. Dyplomy ufundowane przez Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie i Starostwo Powiatowe w Raciborzu wręczył Zastępca Dyrektora Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie Stanisław Gardon oraz  Starosta Powiatu Raciborskiego Ryszard Winiarski.

Nagrody ufundowali: Starostwo Powiatowe z Raciborza, Bank Spółdzielczy z Raciborza, Bank Zachodni WBK z Raciborza, RSP Krzanowice, Górnośląskie Towarzystwo Finansowe z siedzibą w Tychach, Apteka w Nędzy, PHU „Agrocomaster” z Bienkowic, Agromax Racibórz, FHU Dziećmarów, Młyn Cyprzanów, RSP Cyprzanów, RSP Kornice oraz SURi Ś z Raciborza.

Konkurs mógł odbyć się dzięki wsparciu finansowemu sponsorów.

Wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania i przeprowadzenia Konkursu Potraw Regionalnych – Wielkanocne Stoły, w imieniu organizatorów - serdecznie dziękuję.

DSC02536 2DSC02597DSC02613 3DSC02623DSC02686DSC02585 2

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com