^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Dary jesieni

Jesień rozgościła się wokół. Nie ma się co dziwić, bo przecież już listopad za pasem. Zmieniono czas na zimowy. Noce są nieprzyzwoicie długie, a światła dziennego niebywale mało. Do tego poranne mgły i coraz częstsze przymrozki nie zachęcają do wyjścia z domu. Pomimo to, październik tego roku był pogodny i dni ze słońcem nie brakowało. Dzięki temu świat zrobił się bajecznie kolorowy. W lasach pojawiły się grzyby. Krzewy głogu i dzikiej róży obrodziły sowicie. Nie brakuje też kasztanów i żołędzi, a drzewa w sadach uginają się pod ciężarem owoców.

Jesień przynosi wiele swoich darów, które można wykorzystać do celów kulinarnych, leczniczych czy estetycznych.

Owoce dzikiej róży i głogu można wykorzystać w produkcji nalewek, win, likierów, kosmetyków i konfitur. Zarówno jedne jak i drugie posiadają szerokie właściwości prozdrowotne i lecznicze. Warto więc po nie sięgnąć.

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do grzybów, które cenione są głównie za swe walory smakowe i zapachowe, a w polskiej kuchni odgrywają główną rolę w okresie świątecznym, jako podstawowy składnik dań wigilijnych oraz niezbędny dodatek do potraw z dziczyzny.

Kasztany, żołędzie i kolorowe liście przydają się do wykonania stroików czy dekoracji nagrobnych.

Te pierwsze, można zbierać i sprzedawać w skupie. Ich odbiorcą są koncerny farmaceutyczne i kosmetyczne, które przeznaczają je do produkcji leków i kosmetyków.

Podobnie żołędzie, które skupują Nadleśnictwa na materiał nasienny dla celów hodowli sadzonek dębów czy Koła Łowieckie, które wykorzystują je jako paszę dla zwierzyny leśnej.

W okresie jesiennym zaczynają się również zbiory owoców. Na przełomie września i października zbiera się odmiany wczesne jabłek takich jak: Champion, Elise, Elstar, Koksa, Koral, Spartan. Odmiany późne zbierane od początku do połowy października to: Jonagold, Pinova, Topaz.

Jesień to również sezon na gruszki, winogrona, orzechy laskowe, śliwki i pigwę pospolitą.

Korzystajmy więc z bogactw tej pory roku. Niebawem świat okryje się puchową kołdrą, a wtedy tylko… byle do wiosny.

mms 20151029 114605

 

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com