^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

Prozdrowotne właściwości dzikiej róży

DSC 0671

Róża dzika (Rosa canina L.) należy do licznej, obejmującej 120 rodzajów i blisko 4 000 gatunków rodziny różowatych. W Polsce można spotkać 20 gatunków tej rośliny. Jest krzewem kolczastym, do 2 m wysokości, o łukowato wygiętych pędach. Rośnie na obszarze całego kraju. Spotkać ją można najczęściej na skraju lasów, na zrębach, przy drogach, na miedzach i nieużytkach. Ma duże, promieniste kwiaty o barwie różowej lub białej. Kwitnie od maja do końca lipca, natomiast owoce dojrzewają w sierpniu i wrześniu, pozostając na gałązkach aż do zimy. W C celach leczniczych zbierane są również płatki dzikiej róży. Róża jest składnicą wielu witamin, a zwłaszcza witaminy C, średnio 500-750 mg w 100 g. Dlatego dziką różę wykorzystuje się głównie jako środek zwiększający odporność organizmu, przeciwdziałający grypie i przeziębieniu. Dzika róża może być również źródłem witamin: A, B1, B2, K, E i P oraz soli mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i siarka. Skład witaminowy dopełniają również liczne tokoferole i karotenoidy (likopen i β‑karoten). W owocach znajdują się również taniny, glukoza i żywice. Ze względu na te właściwości maja zastosowanie m.in. w leczeniu szkorbutu, schorzeń wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz jako lek moczopędny w schorzeniach dróg moczowych. Owoce dzikiej róży wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, usuwają z nich złogi tłuszczowe i cholesterolowe. Owoce zbiera się, gdy dojrzeją, ale jeszcze zanim zrobią się miękkie. Owoce należy zbierać z dala od ulic i miejsc zanieczyszczonych. Suszenie ich jest dość trudne; owoce trzeba rozdrobnić, przez pierwsze 10 min. należy trzymać je w temp. ok. 100 °C, by szybko zniszczyć enzymy rozkładające witaminę C, potem suszyć w temp. ok. 50–60 °C. Przemrożone, źle suszone owoce mają niską zawartość witaminy C i innych leczniczych substancji.

Źródło: Wiadomości internetowe

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com