^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 
Harminogram szkoleń ŚODR Częstochowa 

Zaloguj

XXXVIII Dni Otwartych Drzwi

PRODUKCJA I ZBIÓR OWOCÓW I WARZYW - INFORMACJA DLA ROLNIKÓW

INFORMACJA DLA ROLNIKÓW

W związku ze zbliżającym się sezonem produkcji i zbioru owoców i warzyw, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tychach przypomina

 WINOGRONA

Czynniki ryzyka mikrobiologicznego dotyczące patogenów w świeżych owocach
i warzywach, to:

- czynniki środowiskowe, w tym rezerwuary  

  zwierzęce

- nawozy i środki ochrony roślin

- woda na potrzeby rolnictwa

- higiena i stan zdrowia pracowników

- warunki higieniczne w zakładach

 

MALINA

  • Zapobieganie zagrożeniom mikrobiologicznym
  • Stosowanie dobrej praktyki higieniczne (GHP) oraz dobre praktyki rolnicze (GAP) w produkcji świeżych owoców i warzyw na poziomie produkcji podstawowej, w tym w działaniach powiązanych, w celu kontroli patogenów mikrobiologicznych powodujących choroby żołądkowo-jelitowe
  • Kontrola czynników środowiskowych i lokalizacja obszaru uprawy
  • Kontrola nawozów (organicznych)
  • Kontrola wody do produkcji podstawowej i działań powiązanych stosowana w miejscu produkcji (w trakcie zbioru i po zbiorze)
  • Higiena i stan zdrowia pracowników rolnych
  • Kontrola warunków higienicznych w trakcie działań powiązanych
    na poziomie gospodarstwa
  • Prowadzenie dokumentacji

Dobrym narzędziem edukacyjnym są wytyczne Komisji Europejskiej z 2017 r. dotyczące ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny.

Wytyczne Unii Europejskiej dotyczące produkcji podstawowej (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=uriserv:OJ.C .2017.163.01.0001.01.POL&toc=OJ:C:2017:163:TOC)

OGÓREK

   

This site uses encryption for transmitting your passwords. ratmilwebsolutions.com