^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
4
Data : środa, 4 grudzień 2019
5
8
9
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Relacja ze szkolenia pt " Rola i znaczenie drobiu w żywieniu człowieka"

W dniach 1-2 marca 2018,w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie odbyło się szkolenie pt „ Rola i znaczenie drobiu w żywieniu człowieka”. Celem szkolenia było zapoznanie uczestników z wartością odżywczą drobiu i jego znaczeniem w żywieniu osób dorosłych – zdrowych i chorych oraz znaczeniem drobiu w żywieniu dzieci. Szeroko omówiono również temat występowaniem antybiotyków i hormonów w mięsie drobiowym i ich wpływu na zdrowie człowieka. Szkolenie składało się z dwóch części: teoretycznej czyli wykładów, które były prowadzone przez doświadczonego dietetyka klinicznego oraz praktycznej, które obejmowało warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Ożarowie Mazowieckim. Uczestnicy pod nadzorem specjalistów od gęsiny z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, wspólnie przygotowywali potrawy i poznawali techniki obróbki kulinarnej mięsa drobiu na przykładzie gęsiny. Wykład specjalistów pracujących w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki –Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej zapoznał uczestników nt. hodowli gęsi Białej Kołudzkiej. W 2012 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjął decyzję o uznaniu gęsi Białej Kołudzkiej jako odrębnej, rodzimej rasy gęsi. Obecnie 98% pogłowia gęsi w kraju wywodzi swój genotyp z Kołudy Wielkiej. To gęś dobrze przystosowana do rodzimych warunków, paszy, wody, pastwisk i stąd odporna na choroby. Polska jest czołowym eksporterem gęsiny na świecie, głownie na rynek niemiecki. W ostatnich latach systematycznie rośnie spożycie gęsiny również w Polsce dzięki szeroko zakrojonej akcji promocyjnej. Pierze i puch z gęsi kołudzkiej odznacza się znakomitymi walorami i jest wysoce ceniony, szczególnie ze względu na jego sprężystość, która jest najwyższa na całym świecie. Mięso gęsi poza wyjątkowymi walorami smakowymi oznacza się również duża wartością odżywczą. Najsmaczniejsza jest tak zwana gęś owsiana, to gęś, którą w końcowym okresie dotucza się całym ziarnem owsa. Gęś Białą Kołudzką poleca się przede wszystkim do chowu przyzagrodowego. Zapewnienie gęsiom odpowiedniego dobrostanu wpływa na ich samopoczucie, zdrowotność i wzrost, co koreluje, z jakością mięsa i upierzenia. Pod fachowym okiem uczestnicy szkolenia nauczyli się jak sprawnie wytrybować, czyli usunąć kości z gęsiej tuszki, którą przeznaczy się do faszerowania, poznali recepturę i sposób przygotowywania gęsich pipków, pierogów z farszem z gęsiny i innych potraw.

gęsi