^ Góra strony
Biuletyn Informacji Publicznej  
Zaloguj

Wpisz Imię, Nazwisko i hasło

Użytkownik
hasło

Kalendarz szkoleń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
Data : wtorek, 2 październik 2018
6
7
8
9
12
14
15
17
18
19
20
21
22
23
Data : wtorek, 23 październik 2018
24
25
26
27
28
29
30
31

Newsletter

Galeria

baner galeria  

GRUSZKI - Z PERSJI DO EUROPY

20180930 165246

Jeszcze w starożytności gruszki pojawiły się w Grecji za sprawą Persów. Homer pisał o nich w „Odysei”. Stąd trafiły do Cesarstwa Rzymskiego a wraz z wojskami imperium na północ Europy.

Mimo, że gruszki znane są w Europie od dawna, to dopiero Francuzi i Belgowie w XVII i XVIII wieku rozpropagowali uprawę i docenili właściwości lecznicze owoców.

Grusze to drzewa o wysmukłym kształcie, z dobrze zaznaczonym przewodnikiem i palowym systemie korzeniowym. O pędach cienkich, łukowato wygiętych, koloru oliwkowego lub żółtego. Kwiaty zawsze białe z fioletowymi pylnikami i wolnym słupkiem 5-cio krotne, zapylane przez owady.

Owocem jest wydłużona, stożkowata szupinka, zawierająca dużo komórek kamiennych w miąższu. Gruszki rosną na dobrym stanowisku, żyznym i wilgotnym. Jest odporna na zanieczyszczenia powietrza.

Świeże gruszki zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo i miedź a także jod i bor. Bogata jest również w witaminy- A, B1,B2, B6, PP i C oraz błonnik i pektyny.

Cenne właściwości gruszek znane są od dawna- powszechnie znane właściwości poprawy perystaltyki jelit związane są z komórkami kamiennymi, pobudzają trawienie i przeciwdziałają zaparcia i stanom zapalnym gruczołu krokowego. Mają właściwości uszczelniające i wzmacniające dla naczyń krwionośnych obniżają ciśnienie krwi a także łagodzą krwawienia i owrzodzenia jelit. Owoce pobudzają pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Gruszki wpływają również na transport wapnia, co poprawia jego wchłanianie, zwłaszcza dla kobiet w okresie menopauzy, narażonych na osteoporozę. Wystarczy 1 gruszka zjedzona raz na trzy dni aby naturalnie uniknąć wystąpieniu objawów osteoporozy. Nieocenione jest również działanie gruszek na tarczycę, dzięki zawartości jodu, który chroni przed jej schorzeniami.

Gruszki można podawać niemowlętom od 6 miesiąca życia a dorośli powinni je spożywać ze skórką. Korzystajmy z tegorocznego urodzaju na te zdrowe i smaczne owoce.DSC 008120180501 12435520180930 165229